Rommelig en chaotisch

Anders kan ik de start van mijn werkweek niet omschrijven. Rommelig en chaotisch vooral doordat er (te)veel dingen tegelijk moeten gebeuren. Wellicht herkent u dat, zie je soms door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen.

Wat mij altijd helpt is dan opruimen. En dan bedoel ik letterlijk opruimen. Papier en dossiers ordenen, mailbox opruimen, het kantoor schoonmaken, zorgen voor orde. Tijdens dat opruimen krijg ik dan meteen weer meer overzicht, weet ik weer meer wat wanneer dient te gebeuren en in welke volgorde. En in dat proces ontstaat dan weer structuur.

Ik functioneer slecht in chaos. Heb behoefte aan overzicht en inzicht. Het ‘moet’ georganiseerd zijn en er dient een structuur aangebracht te worden. Zodat ik weet welke stappen ik in het proces moet doorlopen.

Het paradoxale hierbij is dat ik wel kan genieten van – laat ik voorzichtig omschrijven – chaotische situaties. Situaties waarbij je eerst buiten de materie moet gaan staan om het geheel te aanschouwen, vervolgens een poging ondernemen om iets van een structuur aan te brengen en hierna aan de slag te gaan. Dat vraagt om improvisatie- en organisatietalent. Het vermogen hebben om te kunnen schakelen.

Structuur aanbrengen is één, daar krampachtig aan vasthouden is echter een valkuil. Gedurende het proces kan er van alles voorbij komen waardoor het noodzakelijk is weer even opnieuw ‘uit te stappen’ en boven de materie te gaan hangen. Wat betekent dit nieuwe of tot op heden onbekende feit? Moet ik terug- of bijschakelen? Of wellicht mijn hele route veranderen?

We redeneren vaak naar een doel toe. En zetten dan vervolgens oogkleppen op om naar dat doel toe te werken. En zien dus niet of nauwelijks meer wat er om ons heen gebeurt. Waardoor we wellicht wel het doel bereiken wat we hadden beoogd, maar door allerlei omstandigheden zou het oorspronkelijke doel wel eens gewijzigd kunnen zijn.

Het opstellen van een financieel plan is hiermee vergelijkbaar. Dat plan is en blijft slechts een momentopname. Feitelijk kan het meteen daarna in het archief. Want dan begint het werk pas echt: de daadwerkelijke planning.

Een investering in een financieel plan is pas daadwerkelijk effectief als u ook wilt investeren in uw planning. Om de eventuele rommel en chaos te pareren. Te zorgen voor overzicht en bewustwording. In te kunnen spelen op veranderingen. Zodat u zich kunt gaan bezighouden met datgene wat u het liefst doet.

 

Welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *